top of page

Národní muzeum v létě 2020

Historická budova v čele Václavského náměstí je jednou z nejvýznamnějších pražských budov a v roce 1962 byla prohlášena za národní kulturní památku. S Novou budovou tvoří výrazný architektonický kontrast a zároveň spolu utváří muzejní komplex. Historická budova prošla v nedávné době celkovou rekonstrukcí a znovu se návštěvníkům otevřela 28. října 2018 – v den stého výročí Československé republiky.


Foto: Národní muzeum


V listopadu 2019 propojila oba objekty nově vybudovaná podzemní chodba s unikátní multimediální expozicí. Ačkoliv tento muzejní komplex na většinu svých stálých expozic ještě čeká, už dnes může svým návštěvníkům nabídnout nejednu zajímavou výstavu. Ne každý navíc ví, že pod Národní muzeum spadá mnohem více zajímavých objektů a při zakoupení jedné vstupenky může návštěvník po dobu pěti dnů zavítat i do dalších osmi budov spadajících pod Národní muzeum.


Léto 2020:

Na jaké konkrétní výstavy se můžete těšit třeba už během letošního léta? Již v červnu Národní muzeum otevřelo hned několik nových výstav. V nejnavštěvovanější Historické budově to je například výstava s názvem Symboly, která představuje vznik a historii státních symbolů České republiky a zachycuje i jejich proměnu během 20. století.


Velkým novým lákadlem pro návštěvníky všech věkových kategorií se bezesporu stala také nově otevřená část přírodovědeckých expozic pojmenovaná Sál minerálů. Příchozí tak mohou vůbec poprvé od zahájení kompletní rekonstrukce opět vidět na 4000 minerálů v původních tzv. Schulzových vitrínách.


S prvními prázdninovými dny se také v Historické budově zpřístupnila výstava Poklady numismatických sbírek, která, jak název napovídá, ukazuje ty nejzajímavější mince, medaile či řády. Odsud se dostanete velmi snadno spojovací chodbou do Nové budovy, kde je od konce června otevřena výstava Milan Rastislav Štefánik. Generál – osvoboditel.


Poté, co si projdete celý muzejní komplex včetně kupole s jedinečným výhledem na panorama Prahy, se můžete v ceně jednoho vstupného podívat i do dalších osmi objektů Národního muzea. V Náprstkově muzeu asijských afrických a amerických kultur se můžete například přenést na exotické břehy Nilu nebo na vzdálenou Sibiř. Rozhodně byste si přes léto neměli nechat ujít ani návštěvu Národopisného muzea Národního muzea. Už jen do konce prázdnin tu totiž budete mít možnost vidět výstavy Století trampingu a Proutěné řemeslo.


A co na návštěvníky čeká v Národním muzeu po prázdninách? Nebude to nic menšího než velká a dlouho očekávaná výstava Sluneční králové, která prostřednictvím vzácných originálů představí nejen práci českých archeologů na egyptské lokalitě Abúsír, ale také tuto oblast jako takovou.

Šárka Bukvajová

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page